website templates


Madarakról

Hullámos papagáj tartása

Latin név: (Tudományos elnevezés) Melopsittacus undulatus

Elterjedés: Ausztrália 

Felnőttkori méret:: 18 cm 

Várható életkor: 10 – 15 év 

Feje elülső része sárga, a pofatájék alsó részén kerek, kobaltszínű folt, torkán pedig egy sor (4-6) ovális fekete folt látható. A fejtetőtől kezdődően a háti felületén a fekete alapszínű tollak sárgán szegélyezettek, ami jellegzetes hullámos rajzolatot ad, farcsíkja és hasi felülete világoszöld. Szárnya 9,6 cm-es, az evezők külső zászlói zöldek, a belső zászlók feketék, az alsó szárnyfedők sárgászöldek. Farka 9-10 cm hosszú, zöldeskék, a külső tollak szegélye sárga. Írisze fehér, szaruszínű csőre 0,9-1 cm-es, viaszhártyája égszínkék; lába szürkéskék. A tojó viaszhártyája barnás. A fiatalok színei elmosódottabbak, toroktáji foltjaik alig észrevehetők vagy hiányoznak, íriszük szürkés, viaszhártyájuk vöröseslila. 

Mutációk: sárga, sötétzöld, albínó és kék. 

Élőhelye: Egész Ausztrália - főleg a belső területek - Tasmania kivételével; Floridában is elterjedőben van. 

Időnként nagymértékben túlszaporodik, de néha tízezerszámra lesz az aszály áldozata. Kóborló életmódot folytat, ahol vizet és magokat talál, ott van a hazája, fűmagvakat eszik. Röpte gyors, szabálytalan ívű, északon június és szeptember, délen augusztus és január között, élő és holt fák üregeiben egyaránt költ. Fészekalja: 4-6 tojás, a kotlási idő: 18, a kirepülési idő 30 nap. A fiatalok 3-4 hónapos korban színesednek ki. 

A hullámos papagáj leírása 

Szép színén kívül - ami a tenyésztési munka eredményeképpen ma már körülbelül 160 féle változatot jelent - rendkívüli idomíthatósága és hangutánzó-képessége helyezi a kedvtelésből tartott madarak között a dobogó legfelső fokára. Mindamellett rendkívül szívós, igénytelen madár is. Annak ellenére, hogy hazájában nem megy ritkaságszámba a 40 °C-os meleg sem, nálunk fűtetlen helyen is átvészeli a hidegebb teleket is. Persze azért a szobahőmérséklet a legmegfelelőbb a számára. 

A hullámos papagáj helyének kialakítása 

Lakásban tartva legalkalmasabb hely számukra a kalitka.Ha egy példányt vásárolunk akkor 40x30x50 cm nagyság elegendő, feltételezve azt, hogy néha kiengedjük kedvencünket egy kis repülésre a lakásban.Ezt nyugodtan megtehetjük, mert vissza fog térni a kalitkába.Ha több példányt (párt) kívánunk tartani kkor ennél negyobb kalitkát válasszunk. 

Ha a helyünk engedi akár egy nagyobb röpdét is éíthetünk ( erkély,terasz) sarkába ahol egyszerre több párt(példányt) is tarthatunk. 

Az egyedül tartott papagájok javarésze gyorsan megszelídül és kezessé válik. Kellő türelem mellett egyes egyedei döbbenetes mennyiségű szó kimondására is képesek, amelyek összekeverésével nagy gyönyörűséget képesek szerezni az őt hallgató gazdinak. A hullámos papagáj rendkívül játékos madár. Ezért a kalitkájába behelyezett mindenféle mütyürkét, játékot, hintácskát, mászókát hamar használatba veszi, még akkor is, ha az első pillanatban gyanakodva pislog az új szerzeményre. Rendkívül mókásan néz ki a madárka, amikor fejét szabályosan beledugva a csengőbe, fáradhatatlan szorgalommal mondja a monológját. 

Etetés-itatás 

Tápláléka: vörösköles és zab keverékéből álló mageleség, amely mellett szívesen fogyasztja a fürtöskölest, hántoltzabot, fénymagot is. Feltétlenül adnunk kell számára némi zöldeleséget: salátát, tyúkhúrt, kelkáposzta levelét, gyermekláncfüvet, reszelt nyers sárgarépát, sóskát, spenótot, sárgarépa zöld levelét stb. 

Naponta a friss ivóvíz is elengedhetetlen. Ez a faj ritkán szokott az úgynevezett madárfürdőben lubickolni! Egyes források szerint az esőtől nedves faleveleken elégítik ki a vad példányok ezt az igényüket. Ennek ellenére azért akad olyan példány, amely szívesen megmártózik az itatóedénykében is. 

Gondozás 

Felhívnám a figyelmet, hogy nem csak a hímek képesek a beszédre! Az igaz, hogy közöttük gyakoribb a tehetséges példány, de a tojók is megtanulnak beszélni és a hímek közül sem jelenthető ki egyértelműen, hogy mindegyik képes rá. Különösen, ha nem eléggé fiatalon kezdünk vele foglalkozni, van nagy esélyünk a kudarcra. 

Élettartama általában 10 év, de hallottam egy 17 évig élt példányról is. 

A hullámos papagáj szaporítása 

Tenyészállatnak egészséges, ép tollazatú, lehetőleg azonos, de legalább egymással harmonizáló színű, egyéves egyedeket kellene kiválogatni. Méghozzá úgy, hogy ne legyenek egymással rokoni kapcsolatban, és el is fogadják egymást. Ugyanis a hullámos papagáj párválasztó! Csak akkor várhatunk tőle eredményes költést, ha a kiválasztott egyedek párba állnak! 

Ha sikerült a megfelelő hullámos papagáj párt összehoznunk, gondoskodnunk kell számára a megfelelő fészkelési alkalmatosságról, amely madarunk esetében egy 17x17 cm alapterületű, 20-25 cm magas faládikó, teljesen zárt, egyik oldalán körülbelül 15 cm magasságban 5 cm átmérőjű búvónyílással. Nem árt, ha kívülről a búvónyílás alá egy körülbelül 5-6 cm hosszú ülőrudat is helyezünk, továbbá jó, ha az odú teteje nyitható is! Fészekanyagnak egy marék fűrészpor vagy faforgács szolgál. Nem több! Ha több a fészekanyag, a madár belekeveri a tojásokat, hol az egyik, hol a másik hűl ki, aminek a vége az eredménytelen kelés! 

Ha az összeállt pár kondíciója is megfelelő - nem soványak, nem kövérek -, a tojó rövidesen bejár a fészekbe, sokszor a hím is. A fészekalj általában 5-6 gömbölyded, fehér tojásból áll, amelyeket a tojó kétnaponként tojik. Sokszor már az első tojás lerakása után elkezdi ülni azokat. Csak a tojó kotlik! A hím eteti a kotló tojót, majd a kikelt fiókákat is. A fiókák 18 nap után kelnek ki a tojásból, sok esetben két-két napos különbséggel, ahogy a tojó a tojásokat lerakta. A fiókanevelés eredményességét a kikelt fiatalok közti ily módon keletkezett fejlettségi különbség nem befolyásolja! Az erősebb fióka eteti a gyengébbet! Mindkét szülő szorgalmasan eteti a kicsiket. Feltétlenül adjunk ilyenkor az etető madárnak tojásos lágyeleséget! 

A lágyeleséget naponta többször is adjuk - mindig frissen - a madarak elé, a fogyasztás mértékének megfelelően. Természetesen a mageleséget ilyenkor is ugyanúgy etetjük a szülőkkel, mint egyébként, ugyanis különösen a tollasodó fiatalokat egyre inkább maggal is etetik a szülők! 

A fiókák mintegy 28 napos korukban hagyják el először a fészket. Erre az időre teljesen ki kell tollasodniuk, noha a farkuk még sokkal rövidebb a véglegesnél. Ilyenkor kell nagyon figyelni rájuk, mert az új fészekrakáshoz készülődő tojó gyakran agyonveri a már kirepült, de a fészekbe erőszakkal visszaigyekvő fiatalokat. Ha ilyet észlelünk, vagy az odút vegyük le, vagy a hímet és a fiókákat helyezzük máshová mindaddig, amíg a fiatalok nem tanulnak meg önállóan enni. Ez a kirepülést követő második hét végére elkövetkezik. Csak ekkor lehet a fiókákat véglegesen elválasztani! A különválasztást követően mintegy két hétig még adjunk mindennap lágyeleséget is. 

Az adag csak ettől kezdve csökkenthető és térhetünk át a felnőtt madarak szokásos étrendjére. Ne erőltessük túl a madarakat a folyamatos keltetéssel! Három fészekalj sikeres felnevelése után célszerű az öregeket pihentetni. Ez történhet a fészek egyszerű eltávolításával vagy az öreg madarak közös röpdébe történő áthelyezésével egyaránt (ahol persze fészkelési lehetőség nincs). 

Madárbetegségek 

1. Tumor 

A leggyakoribb tumorfajták közé tartozik a zsírdaganat (lipoma), a heredaganat, a vese-, valamint mellékvese-daganat. 

2. Golyva 

A jódhiány a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezethet, aminek egyik első jele a madár hangjának megváltozása. 

3. Pszittakózis (papagájkór) 

A Chlamydia psittaci nevű baktérium által okozott megbetegedés emberre is átterjedhet. Ezért fontos a madár rendszeres állatorvosi ellenőrzése, különösen, ha idős gazdával lakik egy fedél alatt, aki a betegséggel szemben esetleg már kevésbé ellenálló. 

4. Atka 

Az atka a madár fején és lábán pikkelyszerű elváltozást okoz, ami a lábon és csőrön apró lyukak megjelenését idézi elő. Az állapot tartós fennmaradása a csőr eldeformálódásához vezethet. 

5. Májbetegség 

Kialakulása leggyakrabban a papagáj nem megfelelő táplálása vezethető vissza, de más megbetegedések is okozhatják 

6. Polyoma-vírus 

Először mint madárfióka-betegséget írták le, a vírus ugyanis a fészket elhagyó fiókákat támadja meg és okozza pusztulásukat. 

7. Papagájok csőr- és tollszindrómája 

A szárny- és farktollak csökevényes kialakulásához vezet (gyakran polyomával társul). A betegségben szenvedő madarakat "fakúszóként" is emlegetik, mivel a megfelelő tollazat hiányában képtelenek a repülésre. 

8. A csőr feletti viaszhártya megnagyobbodása 

Az idősebb nostény hullámos papagájok hormonmuködésének zavarára utal. 

9. Penészgomba 

A gombás fertőzést az állatorvos gombaellenes szerekkel kezeli. A betegség krónikus súlycsökkenéshez vezet. 

10. Protozoa-fertőzések 

A protozoa-fertőzések leggyakoribb okozója a trichomonas és a giardia, és elsosorban a költő kolóniák egyedeit sújtja. 

+1 

Gyakran okozzák a madár pusztulását traumatikus balesetek vagy véletlen mérgezések is. Éppen ezért soha ne hagyjuk a papagájt felügyelet nélkül szabadon a lakásban, különösen akkor ne, ha más kisállatokat is tartunk, amelyek adott esetben megtámadhatják a madarat. 

Általános: 

A nemek megkülönböztetése elég könnyű feladat. A legfelismerhetőbb különbség, hogy a hím papagáj csőre felett található un. viaszos-bőr kékes , lilás színű (idősebb korban) nagyon kék, a tojónál ez hús színű marad. 

A hím feje nyújtottabb és oldalról lapított a tojóé viszont kerekebb. 

Tartójára nézve csak a nagyon ritka betegségek ( pl: papagájkór, madárinfluenza)jelentene egészségügyi veszélyt, de ezekről regisztrált esetet nem tudunk.

Nimfa papagáj tartása

Ausztráliai hazájában olyan közönséges ez a madár, mint nálunk a varjú. Mindenütt megtalálható a városi parkoktól az őserdőkig. Európába feltételezhetően a hullámos papagájjal egy időben kerülhetett és könnyű tenyészthetősége miatt a madárkedvelők hamar felfedezték előnyeit.

A nimfapapagáj nagyra növő papagáj fajta. Kifejlett méret fejbúbtól a farka végéig 28 – 35 cm is lehet.

A nimfapapagáj (Nymphicus hollandicus) nagyságát tekintve körülbelül a gerléhez hasonlítható, bár farka lényegesen hosszabb. Így a nagyobb testméret miatt a hullámospapagájjal szemben a szerencsés gazdi egy igazi nagypapagáj tulajdonosának érezheti magát. És ha még beszámítom a fejtetőn ékeskedő bóbitát is, egészen olyan, mint egy igazi kakadu, amelynek közeli rokona! Beszerzése viszonylg egyszerű.

Könnyű szaporíthatósága miatt ma már a legtöbb állatkereskedésből beszerezhető. Vásárláskor figyelembe kell venni, hogy ez a madár akár 25-30 évig is elél.

Az nimfapapagáj helyének kialakítása :

A nimfapapagáj tartása nem okozhat gondot, mert viszonylag kis kalitkában (25x50x50 cm) is jól megvan, ha naponta kis időre kiengedjük, hogy röpködhessen. 

A nimfapapagáj nem érzékeny, nem kényes, de azért ne helyezzük a huzatba, ne tegyük ki a tűző napsütésbe! Hazai tapasztalatok szerint, ha ősszel fűtetlen helyiségben hagyjuk, még akkor is minden károsodás nélkül áttelel, ha a hőmérséklet a fagypont alá süllyed. De ilyen esetben naponta legalább kétszer langyos ivóvízről kell számára gondoskodni.

A nimfapapagáj etetése és itatása

Eleségként beéri a hullámospapagájoknak készített vörösköles-zab keverékkel, ha adunk mellette mindennap egy-egy evőkanálnyi napraforgómagot is. Ezenkívül szívesen fogyasztja a szokásos zöldeleségeket: salátalevelet, tyúkhúrt, sárgarépa zöld levelét, reszelt nyers sárgarépát, almát, körtét stb. Időnként adhatunk neki reszelt főtt tojást is, de vigyázzunk, nehogy túletessük! Mármint, hogy csupa jó szándékból annyit adjunk ennie, hogy elhízzék, mert előfordulhat, hogy emiatt akár teljesen röpképtelenné is válik. 

Sokan étvágytalannak, betegnek képzelik madarukat, mert keveset eszik. Egy ekkora testű madártól többet várna az ember.

Természetesen ez a madár is igényli a naponta friss ivóvizet, de fürdetőmedencét ne függesszünk fel neki. Még soha nem észleltem, hogy fürdött volna ilyenben, már csak azért sem, mert a kisebb madarak számára készített hazai forgalmazású alkalmatosságokba bele sem férne. Viszont különösen a nyári nagy melegek idején nagyon szívesen veszi a madár, a vízzel történő lepermetezést, gyenge zuhanyozást.

A nimfapapagáj tartása

Ha kellően fiatal példányt sikerül beszereznünk, rövid "rábeszélés" után egészen kezessé, szelíddé válik. Tudomásom van több olyan példányról, amelyik naponta rendszeresen az gazdája vállán ülve végignézi a TV-műsort, és hogy valóban nézi is az eseményeket, az is bizonyítja, hogy bizonyos képek, hangok (főleg állatok, madarak) észlelése esetén hangosan reagál is az eseményekre.

Fel kell hívnom a figyelmet, hogy ez a madár is szívesen rág! Tehát legalább egy csonterősítő (csőrkoptató) befüggesztése feltétlenül szükséges. Még jobb, ha gyümölcsfaágat – nem permetezettet – lógatunk be neki, hogy kirágcsálhassa magát! Vigyázzunk, mert a szobanövényeket is előszeretettel megrágja! Ez pusztulásához is vezethet, ha mérgező szobanövényeket tartunk (Pl. Dieffenbachia, Datura).

A nimfa papagáj nagyon könnyen idomítható és tanítható.

Megtanítható kézre szállásra, szeretik ha simogatják a hátukat, vakargatják a fejüket tarkójukat.Beszédkézsége is van, de nem minden madár tanítható meg. Kb. 20 – 30 % uk.

Szaporítás

A hullámos papagájhoz hasonlóan szaporítható.

Tenyészállatnak egészséges, ép tollazatú, lehetőleg azonos, de legalább egymással harmonizáló színű, egyéves egyedeket kellene kiválogatni. Méghozzá úgy, hogy ne legyenek egymással rokoni kapcsolatban, és el is fogadják egymást. Ugyanis a nimfa papagáj párválasztó! Csak akkor várhatunk tőle eredményes költést, ha a kiválasztott egyedek párba állnak!

Ha sikerült a megfelelő nimfa papagáj párt összehoznunk, gondoskodnunk kell számára a megfelelő fészkelési alkalmatosságról, amely madarunk esetében egy 17x17 cm alapterületű, 20-25 cm magas faládikó, teljesen zárt, egyik oldalán körülbelül 15 cm magasságban 7cm átmérőjű búvónyílással. Nem árt, ha kívülről a búvónyílás alá egy körülbelül 5-6 cm hosszú ülőrudat is helyezünk, továbbá jó, ha az odú teteje nyitható is! Fészekanyagnak egy marék fűrészpor vagy faforgács szolgál. Nem több! Ha több a fészekanyag, a madár belekeveri a tojásokat, hol az egyik, hol a másik hűl ki, aminek a vége az eredménytelen kelés! 

Ha az összeállt pár kondíciója is megfelelő - nem soványak, nem kövérek -, a tojó rövidesen bejár a fészekbe, sokszor a hím is. A fészekalj általában 5-6 gömbölyded, fehér tojásból áll, amelyeket a tojó kétnaponként tojik. Sokszor már az első tojás lerakása után elkezdi ülni azokat. Csak a tojó kotlik! A hím eteti a kotló tojót, majd a kikelt fiókákat is. A fiókák 18 nap után kelnek ki a tojásból, sok esetben két-két napos különbséggel, ahogy a tojó a tojásokat lerakta. A fiókanevelés eredményességét a kikelt fiatalok közti ily módon keletkezett fejlettségi különbség nem befolyásolja! Az erősebb fióka eteti a gyengébbet! Mindkét szülő szorgalmasan eteti a kicsiket. Feltétlenül adjunk ilyenkor az etető madárnak tojásos lágyeleséget!

A lágyeleséget naponta többször is adjuk - mindig frissen - a madarak elé, a fogyasztás mértékének megfelelően. Természetesen a mageleséget ilyenkor is ugyanúgy etetjük a szülőkkel, mint egyébként, ugyanis különösen a tollasodó fiatalokat egyre inkább maggal is etetik a szülők!

A fiókák mintegy 28 napos korukban hagyják el először a fészket. Erre az időre teljesen ki kell tollasodniuk, noha a farkuk még sokkal rövidebb a véglegesnél. Ilyenkor kell nagyon figyelni rájuk, mert az új fészekrakáshoz készülődő tojó gyakran agyonveri a már kirepült, de a fészekbe erőszakkal visszaigyekvő fiatalokat. Ha ilyet észlelünk, vagy az odút vegyük le, vagy a hímet és a fiókákat helyezzük máshová mindaddig, amíg a fiatalok nem tanulnak meg önállóan enni. Ez a kirepülést követő második hét végére elkövetkezik. Csak ekkor lehet a fiókákat véglegesen elválasztani! A különválasztást követően mintegy két hétig még adjunk mindennap lágyeleséget is.

Az adag csak ettől kezdve csökkenthető és térhetünk át a felnőtt madarak szokásos étrendjére. Ne erőltessük túl a madarakat a folyamatos keltetéssel! Három fészekalj sikeres felnevelése után célszerű az öregeket pihentetni. Ez történhet a fészek egyszerű eltávolításával vagy az öreg madarak közös röpdébe történő áthelyezésével egyaránt (ahol persze fészkelési lehetőség nincs).

Madárbetegségek 

1. Tumor 

A leggyakoribb tumorfajták közé tartozik a zsírdaganat (lipoma), a heredaganat, a vese-, valamint mellékvese-daganat.

2. Golyva

A jódhiány a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezethet, aminek egyik első jele a madár hangjának megváltozása.

3. Pszittakózis (papagájkór)

A Chlamydia psittaci nevű baktérium által okozott megbetegedés emberre is átterjedhet. Ezért fontos a madár rendszeres állatorvosi ellenőrzése, különösen, ha idős gazdával lakik egy fedél alatt, aki a betegséggel szemben esetleg már kevésbé ellenálló.

4. Atka

Az atka a madár fején és lábán pikkelyszerű elváltozást okoz, ami a lábon és csőrön apró lyukak megjelenését idézi elő. Az állapot tartós fennmaradása a csőr eldeformálódásához vezethet.

5. Májbetegség

Kialakulása leggyakrabban a papagáj nem megfelelő táplálása vezethető vissza, de más megbetegedések is okozhatják

6. Polyoma-vírus

Először mint madárfióka-betegséget írták le, a vírus ugyanis a fészket elhagyó fiókákat támadja meg és okozza pusztulásukat.

7. Papagájok csőr- és tollszindrómája

A szárny- és farktollak csökevényes kialakulásához vezet (gyakran polyomával társul). A betegségben szenvedő madarakat "fakúszóként" is emlegetik, mivel a megfelelő tollazat hiányában képtelenek a repülésre.

8. A csőr feletti viaszhártya megnagyobbodása

Az idősebb nőstény papagájok hormonmuködésének zavarára utal.

9. Penészgomba

A gombás fertőzést az állatorvos gombaellenes szerekkel kezeli. A betegség krónikus súlycsökkenéshez vezet.

10. Protozoa-fertőzések

A protozoa-fertőzések leggyakoribb okozója a trichomonas és a giardia, és elsosorban a költő kolóniák egyedeit sújtja.

+1

Gyakran okozzák a madár pusztulását traumatikus balesetek vagy véletlen mérgezések is. Éppen ezért soha ne hagyjuk a papagájt felügyelet nélkül szabadon a lakásban, különösen akkor ne, ha más kisállatokat is tartunk, amelyek adott esetben megtámadhatják a madarat.

Általános: 

A nemek megkülönböztetése elég nehéz feladat.Általánosságban elmondható, hogy a himek arcán lévő piros pofafolt jobban körülhatárolt mint a nőstényé.Azon inkább kicsit elmosódott szélek a jellemzők. 

A szárny belső felén látható csikos mintázat a himeknél sűrűbben láthatók.

Tartójára nézve csak a nagyon ritka betegségek ( pl: papagájkór, madárinfluenza)jelentene egészségügyi veszélyt, de ezekről regisztrált esetet nem tudunk.

Címünk:
9023 Győr
Tihanyi Árpád út 78

Elérhetőségek:
Email: bolt@vizivilagstudio.hu       Telefon: +36 96 417 926 
Mobil: +36 70 422 7255
Üzlet vezető: +36 20 377 7903

Nyitva tartás:
Hétfőtől - Péntekig: 9 - 18 óráig
Szombat: 9 - 14 óráig

Hasznos információk:
Kisállatok elhelyezése

Betiltott fajok

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet
a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 

Információk:
Kérjük, értesíts minket, ha hibát találtál vagy ötleteid, javaslataid vannak! Minden visszajelzést nagyra értékelünk.