free site design templates


Halakról

KOPOLTYÚFÉRGESSÉG (Dactylogyrus)

A kopoltyúférgességet a Dactylogyrus spp. parazita okozza. Közvetlen fejlődésű, köztes gazda nélkül szaporodik. Szabad szemmel alig észrevehetők, mert kisebbek mint egy milliméter. A peterakó féreg kapaszkodó horgai segítségével rögzíti magát a hal kopoltyúlemezén. A fő kapaszkodó horgok mellett még 14 kis horog is megtalálható. 

Elnevezése a fő tartózkodási helyére utal, de megtalálható a hal teljes testfelületén, annak nyálkahártyáján. A kifejlett férgek rögzülnek a hal testén, testszövetén, és onnan eresztik kemény héjú petéiket a vízbe. Azok lesüllyednek a talajra és a víz hőmérsékletétől függően, 10 óra- néhány nap alatt kikelnek. A lárvák úszócsillóikkal keresik gazdaállatukat, majd horgaik segítségével megkapaszkodnak. A mászókampóikkal elindulnak a hal kopoltyúja felé. Ivarérettségüket, vagyis amikor már ezek is képesek petéket ereszteni a vízbe, 3-8 nap alatt érik el. 

A kopoltyúférgesség kezdeti stádiumban nehezen felismerhető. A fertőzés előrehaladtával jelzi a gazdaállat, vagyis a hal, hogy valami fertőzés támadta meg. Nehéz légzés jellemzi, elálló kopoltyúfedők, és néha vérző kopoltyúlemezek. A hal teste is erősen nyálkás, annak színe szürkés. A kopoltyúférgesség tulajdonképpen egy “gyermekbetegség”, mert majdnem minden halfaj immúnis lesz rá, amelyik megfertőződött evvel a betegséggel, és túlélte. Amikor az erős, kifejlett halak szenvednek a kopoltyúférgességben, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ez csak kísérő betegség. Jelzi, hogy az állatok szervezetének ellenállása valamilyen oknál fogva legyengült. Meg kell keresni az elsődleges okozati forrást, és annak megszüntetésével egyidejűleg a férgességet is kezelni kell. 

Különösen híres, hírhedt a fertőzés a diszkoszhalak körében. Az aranyhalaknál, és a koinál is rendszeresen előfordul, illetve minden olyan halgazdaságban, ahol tóban tenyésztik a halakat. Ez a féregszerű métely főleg hidegvízi halakat támad, a trópusi halak ritkán betegednek meg. Azokban a tenyészetekben, ahol légzési problémák, illetve a halak nyálkahártyájának burjánzása lép fel szinte biztosak lehetünk abban, hogy kopoltyúférgesség ütötte fel a fejét. A diszkoszhalak esetében egyre nehezebb a fertőzést leküzdeni, mert a mételyek rezisztensek lesznek a kezelésre! 

A kezelést mindig a gyengébb hatásfokú szerekkel kell kezdeni. Általában társas akváriumokban lép fel, ezért az abban társított halak másképp viselik a gyógykezelést. Kezdeti szakaszban segíthet a sós fürdő. A társas akváriumban nem mindig megoldható, ezért a halakat külön fürdető medencében kell elhelyezni maximum félórára. Sajnos ebben az esetben, az akváriumban szabadon úszó lárvák ellen nem történik kezelés. A só oldásánál figyelni kell annak jódmentességére. Ajánlott mennyiség 5 liter akváriumvízhez egy csapott evőkanálnyi konyhasó. Ezt a fürdetést 5 naponta kell megismételni, mert a kemény peteburokban fejlődő lárvára nem hat a gyógyszer. A másik, szintén fürdetés formalinoldatban lehetséges. A 35%-os formalinból 0,2ml-t kell oldani 1 liter vízben. Fürdési idő 5-60 perc. A sérült kopoltyús halak változó ideig bírják a kezelést, ezért ha a hal szenved, azonnal ki kell venni a fürdető vízből. 

Természetesen a gyári készítmények sokkal jobb hatásfokkal szüntetik meg a fertőzést. Itt nagyon fontos a gyógyszerekhez mellékelt kezelési utasítás betartása. Ellenkező esetben sokkal többet árt, mint használ a kezelés. Ezeket a készítményeket a társas akváriumban kell használni, mert a vízben szabadon úszó lárvákat is hatásosan elpusztítja. A kezelés végeztével a részleges vízcsere nem maradhat el. 

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden légzésprobléma oka a kopoltyúférgesség. Sokszor előfordul, hogy az akvárium túlzsúfolt és oxigénhiány lép fel, valamint baktériumos fertőzés is lehet tüneteket okozó. A téves gyógykezelés érdekében nagyon fontos a helyes felismerés. A bakteriális fertőzés okozta légzésproblémák nem szűnnek meg a kopoltyúférgesség ellen kezelt halakon. A már említett rezisztens viselkedés azért alakulhatott ki, mert a gyógykezelést azonnal a legjobb hatásfokot ígérő gyógyszerrel kezdték. Ennek ismeretében csak helyes diagnózis megléte esetén szabad megkezdeni a gyógyszeres kezelést. Ezért a tüneteket mutató halat ki kell venni, és megvizsgálni. Akár egy erős nagyító segítségével is felfedezhetők a férgek a kopoltyúlemezen. Mint minden betegségnek, a kopoltyúférgességnek is a legjobb gyógyszere a megelőzés. 

Az első, és talán a legfontosabb, a karantén medence megléte. Sajnos evvel a legtöbb akvarista hely hiány miatt nem rendelkezik, vagy a rég vágyott halat minél előbb szeretné társas akváriumában látni, ezért megfeledkezik erről a nagyon fontos két hétről! Az új jövevénnyel esetlegesen behurcolt parazita komoly gondot okozhat, legrosszabb esetben az egész akvárium halállománya elpusztulhat. 

Azonban minden körültekintésünk ellenére halaink lehetnek betegek. Első dolgunk megállapítani a fertőzés okát, és megkezdeni a gyógykezelést. Nagyon fontos, hogy a tünetek megjelenésekor azonnal kezdjük meg a gyógyítást. Van olyan eset, amikor megállapítható, hogy a hal gyógyíthatatlan, ekkor a többi hal érdekében azonnal vegyük ki az akváriumból! A leggyakrabban előforduló betegségek a következők:

HALPENÉSZ

A Saprolegnia nemzetségbe tartozó penészgombafaj a halak sérült testrészein keresztül férkőzik be a test izomszöveteibe. Bármilyen fajú halat megtámadhat, de többnyire a hidegvízi fajok egyedeit fertőzi meg. Az algák szívesen nőnek a vattaszerű penészen, amitől az piszkosnak tűnik. Mivel a halpenész gombás fertőzés, ezért általában másodlagos tényezőként jelentkezik egy másik betegség után, pl. valamilyen parazitás fertőzés során legyengült egyedet támad meg. Gyakori ok a halpenész kialakulásánál a mechanikai sérülés. Ezt okozhatja a halak területvédő csatározása közben szerzett sérülés, de keletkezhet akkor is, amikor az ijedt hal valamilyen dekorációs elemnek úszik. 

Tünetek: 

- piszkos, vattaszerű kinövések a bőrön, amely néha a hal testének nagy részét is befedheti.

Kezelés: 

A halat ki kell venni egy gyógymedencébe. Gyógyszeres kezelésként a Tetra

ÚSZÓROTHADÁS

Az úszórothadás gomba okozta betegség, amelyet az Ichthyophonus hoferi nevű moszatgomba okoz. A beteg hal farokúszója lehullik, a többi úszója kirojtosodik. Testén fekélyek, duzzanatok jelentkeznek. Úszása bizonytalanná, imbolygóvá válik. Főleg az elhanyagolt, eliszaposodott, túletetett akváriumokban jelentkezik. A betegség kialakulásának oka lehet még a gyenge minőségű, vitaminhiányos táplálékkal való etetés, úszócsipkedés más halak által, háló okozta sérülés, vagy ijedtségből, stresszhelyzetből fakadó sérülés, aranyhalaknál a külső teleltetés. Főleg az erősen pigmentált és a hosszú, lebegő úszója halak és a legyengült példányok hajlamosak az úszórothadásra.

Tünetek: 

- duzzanatok a testen

- felpöndörödő, szakadozott, rövid, vagy hiányzó úszók

Kezelés: 

Alapos akváriumtakarítás! Használható gyógyszerek a SERA baktopur, valamint a Parakill és az Aquafuran együttes alkalmazása.

DARAKÓR (ichthyophthiriosis)

A legtöbbször előforduló betegség, amit az Ichthyophthirius multifiliis elnevezésű csillós egysejtű idéz elő, amely a hal bőrébe fúrja be magát. Itt fejlődik ún. anyaparazitává, majd a bőrből előfurakodva az aljzatra süllyed. Amikor elhagyja a gazdaállat testét, nagy lyukat képez a bőrén, így az nyitott a másodlagos bakteriális, illetve gombafertőzésre. A lesüllyedt parazita zselészerű burkot, cisztát választ ki maga köré. A ciszta belsejében osztódás történik (pár órán belül 200-1000 új parazita jön létre), később a ciszta felreped, és a szabadon úszó utódok gazdát keresnek: újabb halakat fertőznek meg.

A fertőzött állat testén néhány kidudorodó fehér petty jelenik meg. Később, a fertőzés előrehaladtával a hal úgy néz ki, mintha búzadarában hempergett volna. 

Tünetek: 

- a hal bőrét és úszóit kis, fehér pontok borítják

- a fertőzött hal kopoltyúmozgása gyors lehet.

Kezelés: 

Amikor a hal bőrében, illetve a cisztában van a parazita, akkor nem kezelhető. A fertőzés megszüntetésére a ciszta képződése előtt, vagy annak felnyílása után kell gyógyszert alkalmazni. A növényeket és a szűrőben található aktív szenet szintén fertőtleníteni kell.

A hazai gyógyszerek közül a Parakill alkalmazható. A SERA termékek közül a Costapur hatékony a darakór ellen.

Nem maradhat el a gyógyszeres kezelés utáni vízcsere!

HASVÍZKÓR

Ez az állapot a bőrfertőzéseket - pl: úszórothadás - követi vagy ettől függetlenül, a rossz körülmények idézik elő. A Pseudomonas puctata nevű baktérium okozza a kórt. Ez a baktérium minden vízben jelen van. Általában az öreg, legyengült állatokat támadja meg, ezért gyakori a hasvízkór más betegségek lefutása után. A baktériumok bejutnak a vérkeringésbe, a szöveteken gyulladást és sérülést okozva áramlanak át. Az epe működésképtelensége miatt a folyadékok felgyűlnek a hasüregbe, a hal teste erősen felfúvódik. A begyulladt vérerek a bőrben és az úszók övén kiállnak.

Tünetek:

- az úszók alapjának kivörösödése

- kis bevérzések a szem körül

- lasú, fáradt viselkedés, étvágytalanság

- a hasfal feldagadása

- a szemek kidüllednek

- a testen fekélyek jelennek meg.

Kezelés: 

Mivel a betegség fertőző, a tüneteket mutató halat el kell távolítani az akváriumból. Gyógyszerként a SERA cyprinopur ajánlott. A magyar termékek közül a Dezinfekt + Aquafuran vegyes használatát ajánlják.

A darakór Ichthyophthirius multifiliis 

A darakór talán a leggyakoribb halbetegség. Valószínűleg nincs olyan akvarista, aki nem találkozott volna vele. A betegségek terjedése 80%-ban újonnan vásárolt halakkal kerül be az akváriumba.

A zsúfolt tartás és a sok szállítás miatt a halakat erős külső ingerek, ún. stressz éri. Ennek következtében az immunrendszerük gyengül, így utat engedve a fertőzéseknek. Egy egészséges hal sokkal jobban ellenáll a legtöbb fertőzésnek. Fontos ezért a megelőzés. Minden új hal érkezésekor előbb egy karantén medencébe kell azokat helyezni. Kellő megfigyelés után, kb. két tünetmentes hét elteltével helyezhetők végleges helyükre.

Amikor már megtörtént a fertőzés, akkor meg kell kezdeni a halak gyógykezelését. Első és talán a legfontosabb a helyes diagnózis felállítása. Zavaró lehet az is, hogy egy betegségnek több elnevezése van, az utóbbi időben azonban az Ichthyophthirius multifiliis okozta betegséget darakórként jegyzik. Találó elnevezés, mert előre haladott állapotban fehér pettyek jelzik a hal testén a parazita jelenlétét. A fertőzés nem csak a bőrön, a pikkelyek között látható, hanem a kopoltyúlemezek között is megtalálható. 

A kezdeti jelek –amikor a fehér pettyek még nem vehetők észre – hogy a halak egy sarokban együtt állnak, néha hirtelen, gyorsan elúsznak, majd ugyan oda visszaúsznak. Légzésük, kopoltyúmozgásuk gyors. Egy-egy kiúszás alkalmával az oldalukat, kopoltyúfedőiket nagyobb kövekhez, faágakhoz, talajhoz dörzsölik. Így próbálnak a bőrükbe fúródott csillós egysejtűtől megszabadulni.

Később megjelennek a fehér pontok a bőrön, ekkor már a diagnózis biztosan felismerhető. 

Minél előbb meg kell kezdeni a gyógykezelést! Erős fertőzés esetén nincs remény a halak felépülésére. Az Ichthyophthirius multifiliis fejlődése során, több cikluson megy keresztül. Először befúródik a hal bőrébe, ahol szövetnedvekkel táplálkozik. Itt fejlődik úgymond anyaparazitává. Fejlettségének ebben a stádiumában elereszti gazdaállatát, és növényen vagy a talajon betokozódik, cystát termel. A hal testén maradt apró seb utat enged a másodlagos, bakteriális és gombás fertőzéseknek. A tok belsejében egy osztódás zajlik, majd pár óra elteltével 100-1000 “új” parazita hagyja el a felrepedt tokot. Ezek a csillósok, a rajzók, szabad úszással keresnek új gazdaállatot, amelynek hámrétegébe, kopoltyúhámjába belefúrják magukat, és kezdődik a körforgás előröl. A betokozódott és a hal testében levő parazitára nem hat a gyógyszer, ezért azt folyamatosan kell alkalmazni. . 

A kereskedelemben kapható kiszerelésnél legyünk körültekintőek. A helyes alkalmazáskor három különböző töménységet kell használni három napon át, majd egy hét múlva meg kell ismételni. Az első napon egy ezrelékes hígításban, a második napon 0,5 ezrelékesben a harmadik napon pedig 0,25 ezrelékes hígításban kell alkalmazni. A vásárolható oldat sajnos mind azonos töménységű. Ezért a helyes használatkor első nap az egyik fiola teljes tartalmát vegyítsük el a medencében, a második nap a második fiola felét, a harmadik nap pedig a maradék felét öntsük az akvárium vizébe. Természetesen az aktívszenes szűrőt a kezelés idejére ki kell kapcsolni! A kezelés várható időtartalma kb. 1 hét, amit addig kell alkalmazni, amíg a fehér pontok eltűnnek, a halak visszanyerik életkedvüket. 

A malachitzöld hamar lebomlik a vízben, ezért kell folyamatosan alkalmazni. A helyes alkalmazásnál a víz zöldes színű. A kezelés megelőzés céljára is alkalmas, ami után kb. kilenc hónapig védettek a halak egy újabb fertőzéssel szemben.

Címünk:
9023 Győr
Tihanyi Árpád út 78

Elérhetőségek:
Email: bolt@vizivilagstudio.hu       Telefon: +36 96 417 926 
Mobil: +36 70 422 7255
Üzlet vezető: +36 20 377 7903

Nyitva tartás:
Hétfőtől - Péntekig: 9 - 18 óráig
Szombat: 9 - 14 óráig

Hasznos információk:
Kisállatok elhelyezése

Betiltott fajok

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet
a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 

Információk:
Kérjük, értesíts minket, ha hibát találtál vagy ötleteid, javaslataid vannak! Minden visszajelzést nagyra értékelünk.